matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciagu
Ania:
5n
2
1
Oblicz granice ciagu o wyrazie ogólnym an=
*
dla n>1
2n
2
26 lut 16:14
Jerzy:
5n
= lim
... i podziel przez n
2
4n
2
26 lut 16:18
Jerzy:
Chyba, że tam jest symbol Newtona.
26 lut 16:19
Jerzy:
(5n−2)*5n
Wtedy ...= lim
... i metoda ta sama
4n
2
26 lut 16:23
Ania:
5n(5n−1)
Tak, symbol Newtona. I będzie
. Zrobilam tak i wyszło zgodnie z odp, ale
4n
2
dzieki za chęci
26 lut 16:28
Jerzy:
Oczywiście (5n − 1) ....piszę telefonem
26 lut 16:32