Algebra liniowa
VVV: Algebra liniowa:
Zbadaj kiedy układ B ma rozwiązania nad Z5 B = [3 1 1]
[1 2 2]
[4 3 4]
B [x1] [c1]
[x2] = [c2]
[x3] [c3]
Metodą wyznaczników wychodzą i jakieś wartości c1,c2,c3
26 lut 16:13
jc: Równania są liniowo zależne, więc wyznacznik nic nie da.
Pierwsze równanie pomnożone przez dwa daje drugie równanie.
Zatem warunkim koniecznym jest warunek 2c1 = c2.
Wyrzucamy teraz pierwsze równanie. Pozostałe dwa równania są liniowo niezależne
(rozwiązaniem jest prosta czyli 5 punktów)
26 lut 17:51