?
m: funkcja liniowa f(x) =( I a−1I −3)x jest przedzial:
a)a nalezy (−4,2)
b)a należy (−∞,4)
c) a należy (−2,4)
d) a należy (−∞,−2) u (2,+∞)
27 gru 18:12
m: przepraszam pomylka pytanie jest kiedy funkcja jest malejąca
27 gru 18:19
Godzio:
sprawdź czy dobrze d przepisałaś
27 gru 18:41
Godzio:
moim zdaniem powinno być tak:
|a−1|−3>0
|a−1|>3
a−1>3 v a−1<−3
a>4 v a<−2
a∊(−∞,−2) u (4,∞)
27 gru 18:48
m: tak gondziu wszystko dobrze przepisalam i niestety nie ma takiej odpowiedzi
27 gru 18:57
m: godziu*
27 gru 18:57
m: jeszcze za nawiasem jest x nic sie z nim nie robi

nie mnozy
27 gru 18:59
Godzio:
mój błąd, zrobiłem dla rosnącej no więc:
|a−1|−3
< 0

|a−1|<3
a−1<3 ∧ a−1>−3
a<4 ∧ a>−2
a∊(−2,4) sorki za błąd
27 gru 21:14
Megi:
ok

odp: c)
27 gru 21:25
m: ok,a jeszcze mam pytanie..wiec jezeli jest nawias wartosci bezwzglednej to nie zmienia sie w
nim znakow na przeciwne na −a+1
28 gru 15:09
Godzio: po co się męczyć?
|a| > 1
a>1 v a<−1
|a| < 1
a<1 v a>−1
28 gru 15:35
m: ale jaki z tego wniosek
28 gru 15:38
Godzio:
nie zmieniasz tego co jest pod bezwzględnością tylko to co jest "za znakiem" nie wiem jak to
nazwać np.
|x+2| > 3
x+2> 3 v x+2 < −3
twój sposób:
x+2>3 v −x−2>3 /*(−1)
x+2<−3 wychodzi na to samo a można się pomylić, więc lepiej uczyć się tego
drugiego sposobu
28 gru 15:43
m: aha.ok

czyli obojetnie co jest w wartosci bezwzglednej zmieniamy tylko to co jest po drugiej
stronie. dzieki godziu

wiesz teraz trzeba powtarzac do matury a to bylo w poprzednich
latach wiec mam do niektorych przykladow watpliwosci bo nie pamietam
28 gru 15:47
Godzio: dobra to zrób taki przykłady :
|x+2| = 3
|x−2| < 1
|x+10| < −4
|x+2| ≥ 2
|x2 + 3| > −1
możesz podać tylko wyniki
28 gru 15:54
m: 1) x=1
2) x<−1 i x>1
3)x<−14 i x>−6
4)x≥0 x≤−4
5)x>√4 x>− √4 x< √2 x<− √2
28 gru 16:02
Godzio: jest pare błędów zaraz poprawie
28 gru 16:07
m: ok tak myslalam
28 gru 16:08
m: pewnie w tym ostatnim
28 gru 16:08
m: sama juz widze w drugim powinno byc inaczej x<3 i x>1
28 gru 16:09
Godzio:
1) ten sposób o którym mówiłem tutaj także funkcjonuje
|x+2| = 3
x+2 = 3 v x+2 =
−3
x=1 v x=−5
2)
x−2<1 ∧ x−2 > −1
x<3 x>1
3) zauważ że bezwzględność nigdy nie będzie mniejsza od zera więc ten przykład to sprzeczność
4) ok
5) kolejna "pułapka"

wartość bezwzględna jest zawsze ≥0 więc to wyrażenie dla x∊R jest
większe od −1
28 gru 16:13
m: czyli w 3 gdybym miala taki przyklad to trzeba napisac ze jest to sprzecznosc

a 5 nie kminie troszke
28 gru 16:17
Godzio:
3 sprzeczność bezwzględność nigdy nie jest < 0
co do 5, wyrażenie |x2+3| jest zawsze większe od zera
liczb ujemna podniesiona do kwadratu daje liczbę dodatnią czyli to wyrażenie jest dla x∊R
dodatnie
zobacz zteż że |...| > −1 a bezwzględność zawsze spełnia ten warunek
28 gru 16:39
m: ok dziękuję ci

a mam pytanko do Cb jesteś nauczycielem matmy

skoro tak dobrze tłumaczysz
28 gru 16:46
Godzio:
jestem w 2 kl LO
28 gru 16:50
m: o matko.... czyli kompromitacja totalna.musisz byc niezłym mózgiem z matmy
28 gru 17:04
m: a oprocz matmy jestes jeszcze z czegos tak dobry?
28 gru 17:05
Godzio:
z fizyki i niemieckiego a reszte to tak sie ucze zeby miec dobre stopnie
28 gru 17:15
m: o niemiecki czyli jest cos z czym mogę się chociaż troche porównać

a zdajesz rozszerzony na
maturce

bo matme rozszerzoną juz widze i pewnie fizykę
28 gru 17:17
Godzio: raczej tak, ale nie jestem pewien teraz jakos w styczniu bedzie nam robic probne matury to sie
zobaczy czy bym zdał
28 gru 17:22
m: na pewno zdasz ja ci to mowie nawet ta probna ci niepotrzebna skoro wiesz wiecej ode mnie i
zapewne o wiele

tylko nauka zajmuje ci pewnie caly wolny czas biedaku
28 gru 17:27
Godzio: byś się zdziwiła ile się ucze

jedynie do spr a tak to wogule sie nie ucze bo slucham na
lekcji i wiele rzeczy zapamietuje
28 gru 17:30
Godzio: a co do tej matury to mówiłem tylko o niemieckim bo matme i fize to na 100% bd rozszerzoną
28 gru 17:31
m: widocznie masz taki dar niektorzy musza dumac wiele godzis i nie rozumieja no i duzo od
nauczyciela zalezy widzisz mi sie trafila swieza nauczycielka w pierwszej klasie i sama
popelniala wiele bledow a teraz wychodzi wszystko
28 gru 17:35
m: zostaje mi ratunek w takim Godziu np
28 gru 17:37
Godzio:
28 gru 17:45
m: czesto bywasz tu na forum pod tym nickiem?

w razie czego zebym wiedziala do kogo isc po
pomoc
28 gru 17:46
Godzio: codziennie
28 gru 18:06