.
matma to zło: Wyznacz sumę wszystkich liczb naturalnych parzystych nie większych od 1000 i niepodzielnych
przez 7.
Bardzo proszę również o pomoc w tym zadaniu
26 lut 15:59
Jack: Oblicz sume wszystkich naturalnych parzystych nie wiekszych od 1000
czyli twoj ciag :
2,4,6,8,10,12,...,998, 1000
i odejmij sume liczb ktore dziela sie przez 7
7,14,21,...,994
26 lut 16:09
Mila:
2) Odejmujesz tylko sumę parzystych podzielnych przez 7.
a
1=14, r=14
a
n=994
994=14+(n−1)*14
994=14+14n−14
14n=994
n=71
| | 14+994 | |
S71= |
| *71=(7+497)*71=504*71=35784 |
| | 2 | |
26 lut 20:08
Jack: tak , tak, pomylilem troszke ze parzyste mialy jeszcz byc...
ach ten pospiech
26 lut 20:21