.
matma to zło: pani Dominika ma 3 sukienki białe, 4 czarne i 2 zielone oraz 6 par butów czarnych, 2 pary butów
białych i 4 pary butów brązowych. Prawdopodobieństwo, że pani Dominika założy sukienkę i buty
w tym samym kolorze jest równe:
a) 118
b) 38
c) 518
d) 718
bardzo proszę o wytłumaczenie
26 lut 15:40
26 lut 15:46
Jerzy:
W liczniku ma być ... + 4*6 (zamiast 5*6)
26 lut 15:47
PW: Białą sukienkę i białe buty może założyć dokonując
3·2 = 6
wyborów (z każdym wyborem jednej z 3 białych sukienek może do niej dobrać jedną z 2 par butów).
Czarną sukienkę i czarne buty może założyć na
4·6 = 24
sposobów.
Innych sposobów założenia sukienki i butów w tym samym kolorze nie ma, warunki zadania można
zatem spełnić na
6 + 24 = 30
sposobów.
Wszystkich zdarzeń elementarnych jest |Ω| = (3+4+2)(6+2+4) = 9·12 (z każdą z 9 sukienek może
wystąpić jedna z 12 par butów).
Postronny obserwator nic nie wie o gustach pani |Dominiki, musi więc założyć, że wybory
sukienki i butów będą dokonywane losowo − każdy wybór jest jednakowo prawdopodobny.
Szukane prawdopodobieństwo jest zatem (na mocy twierdzenia zwanego klasyczną definicją
prawdopodobieństwa) równe
26 lut 15:57
matma to zło: dziękuje bardzo za pomoc.!
26 lut 16:03