Asymptota pionowa wykresu funkcji
Adrian: Asymptota pionowa wykresu funkcji f(x)=x4/xx−6
Pierwsza zerowe funkcji to x=−3, x=2.
Przekształciłem wykres do postaci f(x)= 1 − 1/x−3, ale nie wiem co dalej zrobic
26 lut 15:21
Jerzy:
Wziąć się do nauki
26 lut 15:23
Jack: Pierwsza zerowe

nie potrzbujesz miejsc zerowych...
asymptota pionowa moze byc tylko w takim miejscu, ktore nie nalezy do dziedziny...
bo po co nam asymptota w miejscu gdzie funkcja ma dziedzine(jest ciagla)...
asymptoty wystepuja tam gdzie nie jest ciagla...
x
x − 6 ≠ 0
x ≠ ...
i od tego liczysz granice lewo i prawostronna...
26 lut 15:27
Adrian: @Jerzy − nic nie łapie tych granic, mam zadania bez rozwiązań
@jack − no tak, zmula mnie XD
Dzięki
26 lut 15:38