:)
szyszunia: W trójkącie prostokątnym, w którym α i β sa miarami kątów ostrych.
Oblicz wartość wyrażenia √1+tg2β*sinα
26 lut 14:57
PW: Zrób rysuneczek z tradycyjnymi oznaczeniami i zastosuj definicje:
oraz skorzystaj z twierdzenia Pitagorasa po dodaniu wyrażeń pod pierwiastkiem.
26 lut 15:40
szyszunia: nadal nie potrafie sobie poradzic.:(
26 lut 15:53
PW: szyszunia, trójkącik prostokątny z bokami długości a,b,c (c − długość
przeciwprostokątnej). Odpowiednio do oznaczeń boków przyjąć oznaczenia kątów α, β i γ (γ to
kąt prosty).
Otworzyć zeszycik na definicjach funkcji trygonometrycznych w trójkącie prostokątnych i zrobić
to o czym pisałem o 15:40.
Licz to o co pytają:
√1+tg2β·sinα = ...
26 lut 16:09
Eta:
Dla kątów ostrych
| | cos2α | | 1 | | 1 | |
tg2β= ctg2α to √1+ |
| = √ |
| = |
| |
| | sin2α | | sin2α | | sinα | |
to
26 lut 18:36
PW: Podobno już tego kotangensa nie ma w wymaganiach dla uczniów, więc chciałem odwołać się do
podstaw, czyli definicji.
26 lut 19:09
Eta:
26 lut 19:30