Wyznacz zbiór wartości funkcji
Michał221: | | 3x2 | |
Podaj zbiór wartości funkcji f(x) = |
| |
| | x2+2x+4 | |
26 lut 14:45
Jack: z pochodnej... ? ;x
wiesz ze jest asymptota y = 3
26 lut 15:24
Michał221: obliczyłem pochodną i granice x→+∞ i x→−∞ obie wyszły 3, ale zatrzymałem sie chwilowo na
tabelce zmienności funkcji i nie wiem jak określić monotoniczność
26 lut 15:33
Michał221: i jeszcze nie wiem co z asymptotą pionową bo dla −2 mianownik jest równy 0
26 lut 15:35
Michał221: a nie sorry mój błąd
26 lut 15:36
jc:
f(0)=0, f(−4) = 4
f jest ciągła, więc przyjmuje wszystkie wartości pośrednie.
x2+2x+4 = (x+2)2 + 2
f(x) ≤ 4 ⇔ 0 ≤(x+4)2
Dlatego 0 ≤ f(x) ≤ 4. f(R) = [0,4]
26 lut 18:03
Mila:
Trochę dłużej.
Niech w∊zbioru wartości funkcji f(x)⇔
3x
2=w*(x
2+2x+4)
3x
2=w*x
2+2wx+4w
3x
2−w*x
2−2wx−4w=0
x
2*(3−w)−2w*x−4w=0 sprawdzamy dla jakich w równanie ma rozwiązanie:
1)
3−w=0⇔w=3 wtedy mamy równanie :
−2*3x−4*3=0
−6x=12
x=−2 dla w=3 istnieje rozwiązanie
2) 3−w≠0 wtedy mamy równanie kwadratowe, które posiada rozwiązanie dla Δ≥0
Δ=4w
2−4*(−4w)*(3−w)
Δ=4w
2+16w*(3−w)=4w
2+48w−16w
2=−12w
2+48w
−12w
2+48w≥0
12w*(−w+4)≥0 parabola skierowana w dół
w=0, w=4
w∊<0,4>
Z
w=<0,4>
======
26 lut 18:21
pytajnik: wyszło ładnie, dzięki
19 kwi 23:05