matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka niewłaściwa
Zbyszko z Bogdańca♥:
Korzystając z definicji zbadać zbieżność całek niewłaściwych pierwszego rodzaju:
∞
∫ xe
2x
dx −
∞
liczę nieoznaczoną przez części u=x v'=e
2x
1
1
∫ xe
2x
dx= =
xe
2x
−
∫e
2x
dx=
2
2
1
u'=1 v=
e
2x
2
1
1
=
xe
2x
−
e
2x
2
4
i teraz mam problem z granicami 0
1
1
∫ xe
2x
dx=lim[
xe
2x
−
e
2x
] górna 0 dolna T=
2
4
−
∞
T→−
∞
1
1
1
1
= lim =(
*0e
0
−
e
0
−
Te
2T
+
e
2T
2
4
2
4
T→−
∞
jak policzyć tą granicę
26 lut 14:09
Zbyszko z Bogdańca♥:
up
26 lut 14:35