Figury płaskie
Marta: Czy ktoś może mi pomóc z tym zadaniem?
Bawełnianą tkaninę w kształcie równoległoboku o kącie ostrym 45 stopni i krótszym boku dłg 3.
przecięto wzdłóż krótszej przekątnej. Otrzymano dwa trójkąty prostokątne. Ile potrzeba taśmy,
aby obszyć oba trójkątne kawałki materiału? wynik zaokrąglij do jednego cm.
27 gru 17:39
Megi:
Pomagam

...... rysuję....
27 gru 18:15
Megi:

ΔABD i ΔBCD −− są prostokatne i równoramienne
to: IADI= IBDI= 3
z tw. Pitagorasa w ΔABD mamy:
IABI
2= 3
2 +3
2= 18 => IABI= 3
√2
to Ob= 4*3 + 2*3
√2= 12 + 6*1,41 = ...... dokończ
27 gru 18:23
Marta: Ob= 12 + 8,46= 20,46 m
20,46 m = 2046 cm tyle, że w odpowiedziach jest 2049 i nie wiem, skąd się wzięły te 3 cm...
27 gru 19:09
Megi:
Wszystko przez to ,że nie podałaś , że to 3
m
więc tak:
√2= 1,4142
Ob= 1200 cm + 600*1,4142 cm= 1200cm +848,52 cm= 2 048,52 cm≈
2 049 cm
27 gru 19:17
Marta: A nie można przyjąć przybliżenia pierwiastek z dwóch = 1,41 przy metrach?
27 gru 19:25
Megi:
Nie można bo masz podać wynik z dokładnością do 1 cm
1,41*100= 141
a 1,4142*100= 141,42
27 gru 19:55