Napisz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x) w punkcie p
Kasztanek: f(x)=ln(x2+e) p=(0,f(0))
26 lut 13:16
Jerzy:
I z czym masz problem ?
26 lut 13:20
Kasztanek: pochodna mi wychodzi ln(0+e) ,a ln0 to sprzeczność
26 lut 13:27
ikd: ln(0+e)=ln e=1
26 lut 13:29
Kasztanek: ok,dzięki
26 lut 13:30
Jerzy:
To nie jest pochodna
26 lut 13:33
Kasztanek: g(x)=ax+b
f'(0)=1=a
0=1+b
b=−1
g(x)=x−y ?
26 lut 13:37
Jerzy:
A to co ma być ?
26 lut 13:40
Kasztanek: ta styczna?
26 lut 13:42
Jerzy:
Nie.... y = f(0) = ln(0 + e) = .... ?
26 lut 13:45
Kasztanek: 1
26 lut 13:46
Jerzy:
Tak, ale pokaż jak policzyłeś pochodną
26 lut 13:50
Kasztanek: wiem zle to nie była pochodna
f'(x)=2xx2+e
26 lut 13:53
Jerzy:
OK czyli styczna: y = 0*(x − 0) + lne = 1
26 lut 13:56
Kasztanek: tak jest ,dzięki
26 lut 14:06