nowa era
rutinoscorbin: Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których równanie |x−a
3|+|x−4|=4−a
3 ma co najmniej
13 rozwiązań całkowitych. Czy w tym zadaniu chodzi o wyznaczenie jakiegoś przedziału który
będzie zawierał 13 rozwiązań całkowitych? Proszę o jakąś wskazówkę odnośnie tego jak powinenem
zabrać się za takie zadanie.
26 lut 03:40
PW: Nie wdając się w szczegóły można powiedzieć, że na pewnych przedziałach równanie może mieć
postać\:
(1) x − a3 + x − 4 = 4 − a3
lub
(2) − x + a3 − x + 4 = 4 − a3
lub
(3) x − a3 − x + 4 = 4 − a3
lub
(4) − x + a3 + x − 4 = 4 − a3.
Równania (1) i (2) są równaniami liniowymi o niezerowych współczynnikach przy x, mają więc
tylko po jednym rozwiązaniu.
Równanie (3) ma postać
4 − a3 = 4 − a3,
jest więc spełnione dla wszystkich x z dziedziny (musimy − jak słusznie piszesz − ustalić tę
dziedzinę, będzie to odpowiedź, bo jest tam nieskończenie wiele rozwiązań). Dziedziną równania
(3) jest zbiór takich x, dla których
x − a3 ≥ 0 i x − 4 ≤ 0
− trzeba ustalić tę dziedzinę, tak dobierając a, by dziedzina była przedziałem, a nie
zbiorem pustym czy jednopunktowym.
Równanie (4) ma postać
− (4 − a3) = 4 − a3
i jest spełnione dla wszystkich x z dziedziny, pod warunkiem że 4 − a3 = 0, tzn. a = 3√4.
Dla tej liczby a zadane równanie ma jednak postać
|x − 4| + |x − 4| = 0
|x − 4| = 0
i ma tylko jedno rozwiązanie.
26 lut 10:05
PW: Uwaga. Trochę za mało napisałem o dziedzinie równania (3). Przedział musi być "dostatecznie
długi", aby zmieściło się w nim 13 liczb całkowitych.
26 lut 10:09