nowa era 2016
Damian: Oblicz tgα+tgβ+tgγ wiedząc że α,β,γ są kątami w trojkącie oraz tgα, tgβ,tgγ są liczbami
naturalnymi. Ktoś poradzi jak się zabrać za takie zadanie?
26 lut 03:34
pomoc 00: Ponieważ α , β , γ są katami w trójkącie to tg( α +β + γ )= tg180
o .......(A)
ponieważ tg180
o =0 to stąd tg( α +β + γ )= 0 .........(B)
| | tgα+tgβ | |
wiemy, że tg(α+β) = |
| pisują stosowne dla trzy kąty : α ; β ; γ |
| | 1−tgα tgβ | |
| | tgα + tgβ + tgγ− tgα tgβ tgγ | |
to otrzymamy tg( α+β+γ) = |
| ...(C) |
| | 1− tgα tgβ−tgα tgγ−tgβ tgγ | |
to (B) w (c ) mamy tgα + tgβ + tgγ− tgα tgβ tgγ =0 ⇒ tgα + tgβ + tgγ = tgα tgβ tgγ
ponieważ tgα ; tgβ ; tgγ są liczbami naturalnymi rożne od zera to α ; β ; γ ∊(0 ; 90
o)
jeśli oznazcamy tgα = a; tgβ = b ; tgγ = c
to mamy a+b+c= a.b.c; gdzie a ; b ; c ∊ ℕ \ {0}
szukamy takich a, b, c ∊ ℕ \ {0} to a+b+c= a.b.c
przykład pewnej analizy:
gdy
1.− a=nieparzysta to b+c= b.c − nieparzysta
− czy b i c mogą być oba parzysty odp: nie
− czy mogą być jedna z nich parzysta a drugi nieparzystej opd: tak
np.(a, b,c) =(1,2,3) to a+b+c= 6=6=a.b.c
−czy oba mogą być nieparzysty odp: tak
np. najmniejsza trójka (a,b,c)= (1,1,1) to a+b+c=3≠1=a.b.c
zwiększajmy jedna z nieparzystych np (3,1,1) to a+b+c=5≠3=a.b.c
znowu zwiększamy jedna z nich np.(3,3,1) to a+b+c=7≠9=a.b.c
nie ma takich a,b,c nieparzyste jednocześniespełniających warunek a+b=c=a.b.c
2.− a=parzysta to b+c= b.c − parzysta czy b i c mogą być oba parzysty odp: tak
np. (a,b,c)=(2 , 2 , 2) ale a+b+c= 2+2+2≠ 8 =a .b .c
nie ma takich liczb; bo jeśli a; b ;c ≥2 to jest nie spełniają warunek a+b+c=a.b.c
czy mogą być jedna z nich parzysta a drugi nie parzystej opd:nie
czy oba mogą być nieparzysty odp: tak
np. (a,b,c)= (2 , 1, 1) a+b+c= 2+1+1 =4 ≠ 2= 2. 1. .1 =a.b.c
ale zwiększamy jedna z nieparzystej być może
to (a,b,c) = (2, 1, 3) to a+b+c =6= a.b.c
a wiec a,b,c są : jedna parzysta a dwa pozostałe nieparzyste
np. trójki :różne a,b,c ∊{1,2,3} t.że
mamy, że a+b+c = 6=a.b.c
odp. (a,b,c) to będą permutacji 3 elementowe ze zbioru {1,2,3}
26 lut 12:05
jc:
a,b,c ∊{1,2,3,...}
abc = a + b + c
Uporządkumy boki a ≤ b ≤ c.
Wtedy abc ≤ 2c, ab ≤ 2.
Mamy 3 możliwości:
a=1, b=1, c = 2+c, sprzczność
a=1, b=2, 2c = 3 + c, c=3
a=1, b=3, 3c = 4+c, c=2, sprzeczność z założeniem o uporządkowaniu
Odpowiedzą są więc permutacje ciągu (1,2,3).
26 lut 12:29
jc:
Oj, nie ten klawisz wcianąłem (zamiast 3 wyszło 2). Już poprawione.
a,b,c ∊{1,2,3,...} abc = a + b + c
Uporządkumy boki a ≤ b ≤ c.
Wtedy abc ≤ 3c, ab ≤ 3.
Mamy 3 możliwości:
a=1, b=1, c = 2+c, sprzczność
a=1, b=2, 2c = 3 + c, c=3
a=1, b=3, 3c = 4+c, c=2, sprzeczność z założeniem o uporządkowaniu Odpowiedzą są więc
permutacje ciągu (1,2,3).
26 lut 12:32
pomoc 00: Uwaga a,b,c nie są bokami trójkąta
my szukamy suma =a+b+c = tgα+tgβ+tgγ= 6
odp. tgα+tgβ+tgγ= 6
26 lut 12:50
jc: No, dobrze, nie są bokami, ale tangensami.

Tym niemniej reszta jest o.k.
26 lut 13:03