Pomocy jak obliczyć różnicę ciągu?
golfik: ze wzoru ogólnego na sumę, który wygląda tak S {n}=2n2−6n
27 gru 17:25
Megi:
Sn+1− Sn = an
to: 2(n+1)2 −6(n+1) − 2n2 +6n= 2n2 +4n +2 −6n −6 −2n2 +6n= 4n −4
zatem an = 4n −4
to ciag arytmetyczny : 0, 4, 8, 12,..... r= 4
27 gru 20:03
white: Wielkie Dzięki
28 gru 07:37
Ewelina: mamy dane a1=10,an=−9,Sn=10 wyznacz r i n
24 mar 14:35
Łuki: 15,10,5,0,−5
22 lip 23:17
Janek191:
@golfik
Sn = 2 n2 − 6n
więc
[a1 + a2 + ... + an ]+ an + 1 = Sn + an + 1 = Sn + 1
czyli
an + 1 = Sn + 1 − Sn = [2*( n + 1)2 − 6( n + 1) ] − [ 2 n2 − 6n ] =
= 2*( n2 + 2n + 1) − 6n − 6 − 2n2 + 6n = 2n2 + 4n + 2 − 6n − 6 − 2n2 + 6n =
= 4n − 4
dlatego
an = a ( n +1) − 1 = 4*( n −1) − 4 = 4n − 4 − 4 = 4n − 8
oraz
r = an + 1 − an = ( 4n − 4) − ( 4n − 8) = 4n − 4 − 4n + 8 = 8 − 4 = 4
Odp. r = 4
===========
Megi napisał(a) źle, bo
a1 = S1 = 2*12 − 6*1 = 2 − 6 = − 4
a1 + a2 = S2 = 2*22 − 6*2 = 2*4 − 12 = 8 − 12 = − 4
więc
a2 = 0
a1 +a2 + a3 = S3 = 2*32 − 6*3 = 2*9 − 18 = 18 − 18 = 0
więc
a3 = − ( a1 + a2) = − ( − 4 + 0) = 4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Z wzoru
an = 4n − 8
wychodzi to samo:
a1 = 4*1 − 8 = − 4
a2 = 4*2 − 8 = 8 − 8 = 0
a3 = 4*3 − 8 = 12 − 8 = 4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Inny sposób:
Obliczam tak jak wyżej a1, a2, a 3
i różnice a2 − a1 = 0 − ( − 4) = 0 + 4 = 4
a3 − a2 = 4 − 0 = 4
zatem
r = a2 − a1 = a3 − a2 = 4
=========================
23 lip 05:45
Janek191:
@Ewelina
a1 = 10
an = − 9
Sn = 10
−−−−−−−−−−−−−−−
r = ? n = ?
Ma to być ciąg arytmetyczny, więc
an = a1 + ( n −1)*r = 10 + n*r − r
czyli
− 9 = 10 + n*r − r
n*r − r = − 19
==========
oraz
Sn = 0,5*( a1 + an)*n = 0,5*( 10 − 9)*n = 0,5 n
10 = 0,5*n ⇒ n = 20
n = 20
=====
20*r − r = − 19
19 r = − 19
r = − 1
=====
23 lip 05:53