Zadanie 2 LO
Eta: Bardzo proszę o wskazówkę − wiem, że zadanie jest związane z ciągami, a dokładniej sumą, ale
nie mogę wpaść na pomysł.
Rozwiąż równanie (2+x)+(−4+3x)+(8+5x)+...+(128+13x)=128+7x2
25 lut 22:53
Janek191:
Wypisz wszystkie składniki, bo nie jest ich dużo:
(2 +x)+ (− 4 + 3 x)+( 8 + 5x) + (−16 +7x) +(32 + 9 x)+ ( −64 + 11 x) + (128 +13 x) = 128 +7 x2
25 lut 23:00
Tadeusz:
rozdziel na dwa ciągi
25 lut 23:01
Eta: @Tadeusz − Możesz coś więcej? Będzie ciąg arytmetyczny z tych wyrazów z x i ciąg geometryczny z
samych liczb?
25 lut 23:07
Tadeusz:
pewnie
25 lut 23:16
Eta: Ok, obliczyłam sumę geometrycznego = 86 i sumę arytmetycznego = 49x. Teraz mam je do siebie
dodać?
86+49x=128+7x2 ?
25 lut 23:16
Tadeusz:
tyle, że z racji niewielkiej ilości wyrazów
Janek policzy szybciej
25 lut 23:17
Eta: Ale metoda Janka nie jest uniwersalna, więc nie biorę jej pod uwagę
25 lut 23:20
Tadeusz:
25 lut 23:23