Równanie
Kacper: √17+8x−2x2 + √4+12x−3x2 = x2 −4x +13
25 lut 22:39
Mila:
D:
(17+8x−x
2≥0 i 4+12x−3x
2≥0) i x
2−4x+13≥0
| | 4−5√2 | | 4+5√2 | | 6−4√3 | | 6+4√3 | |
(x∊< |
| , |
| i x∊< |
| , |
| ) i x∊R |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
Masz rozwiązać to równanie, czy jakieś inne jest polecenie? Test wyboru może?
25 lut 23:02
Kacper: Rozwiązac
25 lut 23:06
jc:
Podstaw y = x+2 i zobaczysz rozwiązanie!
25 lut 23:18
Kacper: Znaczy jak podstawić?
25 lut 23:19
jc:
Pomyliłem litery x=y+2.
Po prostu wszędzie, gdzie zobaczysz x, wpisz y+2.
25 lut 23:23
jc: Ten sam efekt uzyskasz zapisując każdy z 3 wielomianów kwadratowych w postaci kanonicznej.
25 lut 23:24
Mila:
√17+2*(4x−x2)+√4+3*(4x−x2)=−(4x−x2)+13
4x−x2=t
√17+2t+√4+3t=−t+13, t≤13 podnosimy obustronnie do kwadratu
17+2t+2*√(17+2t)*(4+3t)+4+3t=t2−26t+169
2*√(17+2t)*(4+3t)=t2−26t+169−17−2t−4−3t
2*√(17+2t)*(4+3t)=t2−31t+148
Ale to też nie jest ładne .
26 lut 00:09
Mila:
jc, robiłam z kanonicznej, ale też nie jest proste.
Jutro pomyślę.
Dobranoc.
26 lut 00:12
jc:
17 + 8x −2x2 = 25 − 2(x−2)2 ≤ 25, równośc tylko dla x=2
4 + 12x−3x2 = 16 − 3(x−2)2 ≤ 16, równość tylko dla x=2
x2 − 4x + 13 = (x−2)2 + 9 ≥ 9, równośc tylko dla x=2
Lewa strona ≤ √25+√16 = 9
Prawa strona ≥ 9
Dlatego równość zachodzi wyłącznie dla x=2
26 lut 00:14
Mila:

Zgadza się co do joty.
f(x)=
√17+8x−2x2
Wartość największa y=17+8x−2x
2
y
w=17+8*2−2*4=25
f(2)=5 największa wartość f(x)
g(x)=
√4+12x−3x2
x
w=2
y
w=4+12*2−3*4=16
g(2)=4
h(x)=x
2−4x+13
x
w=2
h(2)=4−4*2+13=9 najmniejsza wartość prawej strony równania
f
max+g
max=5+4=9
h
min=9⇔
dla x=2 może zachodzić równość.
x=2
26 lut 19:10