kochanus_niepospolitus:
Na początek trzeba zauważyć, że minimalna cena będzie dla odpowiedniej proporcji pomiędzy polem
powierzchni podstawy (górna z droższego + dolna z tańszego) do sum pól powierzchni bocznych.
Na razie zostawmy wyliczenie tej proporcji, ale zastanówmy się nad tym: kiedy górna podstawa
będzie 'najtańsza' ... odpowiedź ... kiedy będzie ona kwadratem (łatwo to wykazać −−− funkcja
jednej zmiennej).
Tak więc, tenże prostopadłościan ma wymiary a,a,h.
I teraz:
| | 28 | |
V = 28 = a2*h −> h = |
| |
| | a2 | |
C(a,h) = a
2 +
6a
2 + 4ah = 7a
2 + 4ah
| | 112 | |
można więc zapisać: C(a) = 7a2 + |
| |
| | a | |
I to jest Twoja funkcja ceny zależna tylko od jednej zmiennej.
| | 112 | | 14a3 − 112 | |
C'(a) = 14a − |
| = |
| |
| | a2 | | a2 | |
C'(a) = 0 ⇔ a = 2
więc mamy wymiary: 2,2,7
Pola:
a
2 + 4ah = 4 + 56 = 60 [j
2] tańszego
a
2 = 4 [j
2] droższego
60*0,19 +
6*4*0,19 = 84*0,19 = 15,96 euro
Mocno ułatwiło sprawę wstępne wykazanie, że podstawa MUSI być kwadratem −−− należy to
odpowiednio opisać (mój opis NIE JEST wystarczający). Możesz też zbudować funkcję ceny
zależnej od dwóch zmiennych (a,b) i liczyć pochodną funkcji dwóch zmiennych. Winno wyjść to
samo
Sprawdźmy:
| | 56 | | 56 | |
c(a,b) = 7ab + |
| + |
| |
| | a | | b | |
z układu równań:
wychodzi a=2 i b=2
i to jest punkt w którym później sprawdzasz czy będzie minimum (jak już wiemy ... będzie tam
minimum).
Nie wiem dlaczego robiłaś funkcję trzech zmiennych. Jeżeli tak robiłaś to nie stosowałaś
nigdzie (w funkcji ceny) warunku odnośnie objętości tegoż pudełka.
PS. To w jaki sposób doszedłem do funkcji ceny c(a,b) pozostawiam już Tobie do wydedukowania.
Podpowiem tylko, że zrobiłem analogicznie do tego co wcześniej przy tworzeniu funkcji C(a).
M.: Teraz widzę... Robiłam jako funkcję trzech zmiennych, bo zadanie powinno tego dotyczyć. Moja
nauczycielka z liceum by się załamała

Dziękuję bardzo za pomoc!