vvvv
bratlomiej: rozwiaz rownanie
√3cos2x+9cosx+4√3=0
25 lut 21:06
Eta:
cos(2x)= 2cos2x−1
to √3(2cos2x−1) +8cosx +4√3=0 , cosx= t , t∊<−1,1>
..............................
dokończ
25 lut 21:30
pies: dlaczego + 8cosx
27 lut 15:01
pies: co dalej
27 lut 15:02
5-latek : cos(2x)= cos2x−sin2x = cos2x−(1−cos2x)= cos2x−1+cos2x= 2cos2x−1
Mam być+9cosx (po prostu klawiszse sa obok siebie ale to powinieneś zauwazyc sam
27 lut 15:24
pies: no to wiem ale co dalej)
27 lut 15:32
5-latek : dalej to sa zwykle przekształcenia
√3(2cos2x−1)+9cosx+4√3=0
2√3cos2x−√3+9cosx+4√3=0
2√3cos2x+9cosx+3√3=0
Podstawienie cosx=t i t∊<−1,1> bo taki jest zbior wartości funkcji y=cosx
2√3t2+9t+3√3=0 (dalej Ty
27 lut 15:40
pies: no i co wyszlo cosx=−3√32 jak to zrobic?
27 lut 16:01
ekierka:
cosx< −1 −−− sprzeczność
27 lut 16:02
5-latek : Sprawdz jeszcze sobie raz obliczenia
27 lut 16:10
pies: dlaczego

w drugim wyszlo cos=0 ale co dobrze obliczylem
27 lut 16:13
5-latek : Δ= 9
2−4*2
√3*3
√3= 81−72=9
√Δ=3
| | −9−3 | | −12√3 | |
t1= |
| = |
| = −√3 |
| | 4√3 | | 12 | |
| | −9+3 | | −6√3 | | −√3 | |
t2= |
| = |
| = |
| |
| | 4√3 | | 12 | | 2 | |
Wracamy do podsatwienia
cosx=−
√3 (co tutaj mamy ?
Masz podstawowe równanie
cosx=a
a rozwiazniem takie równania jest ?
Poszukaj w książce
27 lut 16:21