Rzut kostką - prawdopodobieństwo, że
brak pomysłu : Rzucamy 3−krotnie pięciościenną symetryczną kostką z numerami na ścianach: 0, 1, 4, 6, 8.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że suma otrzymanych oczek będzie podzielna przez 3.
25 lut 21:06
Mila:
A masz odpowiedź do zadania?
25 lut 22:19
brak pomysłu: @Mila niestety nie
25 lut 23:19
Mila:
|Ω|=5*5*5=125
Dzielimy liczby oczek na 3 kategorie:
Reszta 0 : {0, 6} liczby podzielne przez 3
Reszta 1: {1,4} liczby dzielą się przez 3 z resztą 1
Reszta 2: {8} liczba dzieli się przez 3 z resztą 2
Aby suma oczek na trzech kostkach była podzielna przez 3 to mamy przypadki:
1) (r
0,r
0,r
0)
2*2*2=8 możliwości
2) (r
1,r
1,r
1) −
2*2*2=8 możliwości
3) (r2,r2,r2)
1*1*1=1 jedna możliwość
4) (r0,r1,r2)
2*2*1*3!=24 możliwości
5) ...?
A− suma otrzymanych oczek będzie podzielna przez 3.
|A|=8+8+1+24=41
| | 41 | |
P(A)= |
| jeżeli wszystko uwzględniłam. |
| | 125 | |
25 lut 23:46
Mila:
To sprawdzaj, czy to wszystko .
25 lut 23:47