Prawdopodobieństwo
olka: W magazynie znajdują się towary dwóch rożnych producentów P1 i P2. Towary producenta P1
stanowią 40% pszystkich towarów a P2− 60 %. Wśród towarów producenta P1 1,5% towarow jet
wadliwych, a wsrod towarow producenta P2 −2%. Oblicz prawdopodobienstwo tego, ze losowo
wybrany produkt jest a) bez usterki b) wadliwy.
Proszę o pomoc. nie mam pomysłu jak zacząć to zadanie.
25 lut 21:02
Eta:

W −−− wadliwy
D −−−−−− dobry ( bez usterki)
a) P(D)= 0,6*0,985+ 0,4*0,98=..............
b) P(W)= 0,6*0,015+ 0,4*0,02=.........
25 lut 21:45
olka: Dziękuję bardzo
25 lut 21:48
Eta:
25 lut 21:54