Zapytanie
Ala: Uzasadnij, że funkcja f(x)= 2x2 + √5x− 1 dla każdego argumentu x∊(1; +∞) przyjmuje wartość
większą od 3...
Czy mogę napisać, że 2x2 + √5x− 1>3 i policzyć miejsca x1 i x2 i pokazać, że są one większe
od 1?
25 lut 20:36
Ala: Up
25 lut 20:50
Ala: Up
25 lut 22:54
Mila:

Parabola skierowana do góry.
| | −√5 | |
Wartość najmniejsza dla xw= |
| |
| | 4 | |
| | −√5 | | −√5 | | −√5 | |
f( |
| )=2*( |
| )2+√5* |
| −1= |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 10 | | 8 | | 13 | |
=2* |
| − |
| −1= |
| − |
| − |
| =− |
| |
| | 16 | | 4 | | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
| | −√5 | |
Dla x> |
| funkcja jest rosnąca |
| | 4 | |
f(1)=2+
√5−1= 1+
√5>3 zatem dla x>1 funkcja przyjmuje wartości większe od 3.
II sposób
Parabola skierowana do góry
2x
2 +
√5x− 1=3⇔
| | −√5 | |
f(x) rosnąca dla x> |
| |
| | 4 | |
2x
2+
√5x−4=0
| | −√5−√37 | | −√5+√37 | |
x1= |
| ≈−2,07 lub x2= |
| ≈0.96 |
| | 4 | | 4 | |
| | −√5−√37 | | −√5+√37 | |
f(x)>3 dla x< |
| lub f(x)>3 dla x> |
| ⇔ |
| | 4 | | 4 | |
f(x)>3 dla x>1
25 lut 23:23