Całka niewłaściwa
Wonski: Korzystając z definicji zbadać zbieżność całek niewłaściwych pierwszego rodzaju:
∞
2
liczę sobie nieoznaczoną:
| | dx | | 1 | | 1 | | x−1 | |
∫ |
| =−∫ |
| dx+∫ |
| dx=−ln(x)+ln(x−1)=ln ( |
| ) |
| | x2−x | | x | | x−1 | | x | |
∞
| | dx | | T−1 | | 1 | |
∫ |
| = lim (ln( |
| )−ln( |
| )= |
| | x2−x | | T | | 2 | |
2 T→
∞
| | 1 | | 1 | |
= lim (ln1 − ln( |
| )−ln |
| =[0−(−∞)+ln2]=∞ |
| | T | | 2 | |
T→
∞
Sprawdzi ktoś?
25 lut 20:34
Wonski: up
25 lut 21:11
kyrtap: źle
25 lut 21:15
25 lut 21:16
Wonski: nie rozumiem
25 lut 21:44
Wonski: dlaczego ta granica wychodzi 0?
25 lut 21:44
jc:
ln jest funkcją ciągłą. Dlatego
| | T−1 | |
ln |
| →ln 1 = 0 przy T→∞ |
| | T | |
25 lut 22:26
Wonski: Dziękuję bardzo już rozumiem
26 lut 11:13