help!
Wydi: Rozpatrujemy wszystkie prostokąty o polu równym 6, których dwa sąsiednie boki zawarte
są w osiach Ox i Oy układu współrzędnych. Wyznacz równanie krzywej będącej zbiorem
tych wierzchołków rozpatrywanych prostokątów, które nie leżą na żadnej z osi układu
współrzędnych. Narysuj tę krzywą.
27 gru 15:33
BiebrzaFun :

y,x≠0
y*x=6
wykresem będzie część hiperboli dla x∊<−6;6>/{0}
27 gru 16:30
Megi:
To nie wszystko
| | −6 | |
lub y = |
| dla punktów: P( −x,y) i P( x, −y)
|
| | x | |
| | −6 | |
gałęzie hiperboli y= |
| w II ćw. i IV ćw. dla x≠0 i y ≠0
|
| | x | |
Biebrza skąd to założenie x €<−6,6>

?
dla x= 12 y=
12 bo x*y= 6 => 12*
12= 6
dla x = 24 y=
14 bo x*y= 6 => 24*
14= 6
itd
Odp: zbiór takich punktów spełniajacych warunki zadania
należy do hiperboli o równaniach:
| | 6 | | −6 | |
y = |
| ... lub y = |
| dla x≠0 i y≠0 |
| | x | | x | |
27 gru 16:49
BiebrzaFun : zgadza się Megi,nie wiem dlaczego tak napisałem
27 gru 19:45
Megi:
27 gru 19:51