nowa era
Damian: W nieskończonym ciągu geometrycznym o wyrazach nie zerowych każdy wyraz jest 7 razy większy od
sumy wyrazów następujących po nim. Oblicz iloraz tego ciągu.
czy to oznacza że a1=a2+a3/7? wyszło mi z tego że moje a2=(a1*q)+(a1*q2)/7*q ale nie wiem czy
z tego uda mi się coś wyłuskać, proszę o jakąś wskazówkę czy dobrze kombinuje czy jednak tym
sposobem nie da sie tego zadania rozwiązać. dziękuje.
25 lut 20:24
Damian: Proszę o pomoc
25 lut 20:54
Tadeusz:
kiepsko kombinujesz
25 lut 21:07
Damian: to może jakaś wskazówka odnośnie tego jak powinienem zacząć?
25 lut 21:11
Tadeusz:
Suma wyrazów następujących po a
1 w nieskończonym ciągu geometrycznym
| | a2 | |
wyraz a1 ma być 7 razy większy od tej sumy. Wyraz a1 to |
| |
| | q | |
Mamy zatem
25 lut 21:12
Damian: ehh dlaczego ja na to nie wpadłem, jak zwykle komplikuje sobie życie. dziękuje bardzo za
poświęcony czas, pozdrawiam
25 lut 21:17
Tadeusz:

głowa do góry
25 lut 21:19
Tadeusz:
mogłeś to również oczywiście zapisać tak
| | a1 | | a1−a1+a1q | | 7a1q | |
a1=7*( |
| −a1) ⇒ a1=7* |
| ⇒ a1= |
| |
| | 1−q | | 1−q | | 1−q | |
itd
25 lut 21:24
Damian: Dziękuje jeszcze raz

Miłego wieczoru
25 lut 21:40
Tadeusz:
25 lut 21:50