przekształcenie
pola: Proszę o podpowiedź czy dobrze myślę:
1.Sprawdź czy funkcja f spełnia warunek f(−x)=f(x)
a)
f(x)= −x
2+1 trzeba w miejsce x wstawić minus ?
czyli: f(x)= −(−x
2)+1 wtedy wyjdzie −x
2+1
b)
| | x−4 | |
f(x)= |
| też minus wstawić ? |
| | x | |
i drugie zadanie:
2. Opisz przesunięcie w wyniku którego otrzymano z wykresu f(x) wykres g(x)
a)
| | 3 | | 3 | |
f(x)= |
| g(x)= |
| +1 czyli o dwie jednostki w prawo wzdłuż osi x i jedną jednostkę |
| | x−2 | | x−2 | |
do góry wzdłuż osi y
b)
| | 2 | | x+1 | |
f(x)= |
| i g(x)= |
| tego nie wiem  |
| | x−1 | | x−1 | |
25 lut 20:11
Jack:
1. tak zamiast iksa, dajesz minus iks
a)
f(x) = −x
2 + 1
f(−x) = −(−x)
2 + 1 = − x
2 + 1
2.
a) tak 2 prawo, jeden do gory czyli wektor [2,1]
b)
g(x) musisz rozpisac zebys mial co porownac
| | x+1 | | x−1 +2 | | x−1 | | 2 | | 2 | | 2 | |
g(x) = |
| = |
| = |
| + |
| = 1 + |
| = |
| + 1 |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
po prostu w liczniku najpierw piszesz mianownik a potem dopelniasz aby byl jak na starcie
czyli skoro bylo na starcie x+1, a mianownik jest x−1 to musisz dodac 2 bo x−1 + 2 = x+1
25 lut 20:15
pola: dziękuję, zrozumiałam
25 lut 20:17
Jack:
25 lut 20:18