Przesunięcie wykresu
Sun: Wykres funkcji f(x)=3x2 przesunięto o wektor v, otrzymując wykres funkcji g, której miejscami
zerowymi są liczby −3 i 1. Znajdź wektor v.
25 lut 20:03
olekturbo: g(x) = 3(x+3)(x−1) = 3(x2+3x−x−3) = 3(x2−2x−3)
p = 1
q = f(1) = (1−2−3) = −4
g(x) = 3(x−1)2−4
v = [1,−4]
25 lut 20:06
Sun: Też tak zrobiłam, ale w odpowiedziach widnieje [−1, −12]
25 lut 20:09
olekturbo: ahh no tak
f(1) = 3 * (1−2−3) = 3 * (−4) = − 12
25 lut 20:10
olekturbo: i oczywiście
x2+2x−3
czyli p = −1
25 lut 20:10
Sun: Dziękuję bardzo
25 lut 20:33