nowa era
Damian: Wskaż wartość największą funkcji f(x)=(sinx+cosx)4.
25 lut 19:42
olekturbo: sinx+cosx = sinx+sin(90−x)
i wzor na roznice cosinusow
potem podnies do 4 potegi
i jak ci wyjdzie cos w postaci Asinx
to najwieksza wartosc = A
25 lut 19:43
olekturbo: sume oczywiscie
25 lut 19:44
Damian: Dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam.
25 lut 19:46
olekturbo: f(x) = (g(x))4
g(x) = sinx+cosx = sinx+sin(90−x) = 2sin45cos(2x−90)=√2cos(2x−90)
f(x) = 4cos4(2x−90)
Ymax = 4
25 lut 19:47
Damian: Wynik się zgadza, dziękuje
25 lut 20:44