#workout 5
PrzyszlyMakler: Zbadaj zbiór wartości funkcji.
f(x) = x4 − 4x3 +4x2 −5
25 lut 19:38
Bogdan:
Wyznacz ekstrema funkcji i wyznacz granice funkcji na krańcach dziedziny
25 lut 19:50
olekturbo:

f'(x) = 4x
3−12x
2+8x = 4x(x
2−3x+2) = 4x(x−1)(x−2)
f'(x) > 0 ⇔ 4x(x−1)(x−2) > 0
x ∊ (0,1) x ∊ (2,
∞) rośnie
x
∞ (−
∞,0) x ∊ (1,2) maleje
dla 0 y
min
dla 1 y
max
dla 2 y
min
f(0) = −5
f(1) = 1−4+4−5 = −4
f(2) = 16−32+16−5 = −5
ZW <−5, −4>
jest to dobre rozwiązanie?
25 lut 20:01
PrzyszlyMakler:

f`(x)=4x
3 −12x
2 +8x=0
f`(x)=x(x
2−4x+2)=0
x
1 = 2
x
2=1
fmin= f(0)= −5
fmax=f(1)= −4
fmin= f(2) = 16 − 32 + 16 − 5 = −5
f + niesk = fmax
Okej, ale dlaczego nie dla f −niesk nie będzie fmin? Tzn, wiem, że jak podstawie np. −100 to
nie osiagne mniejszej liczby od −5, ale jak to udowodnić?
25 lut 20:04
Bogdan:
Oblicz granice:
limx→−∞ f(x) i limx→+∞ f(x)
25 lut 20:16
PrzyszlyMakler: Granice dla pochodnej czy dla normalnej funkcji?
25 lut 20:19
PrzyszlyMakler: Aaa, normalnej.
25 lut 20:19
PrzyszlyMakler: Ale nie wiem jak to zrobić, gdyż nie idzie pogrupować, ani wyłączyć wspólny czynnik...
25 lut 20:22
olekturbo: x
4 przed nawias
25 lut 20:22
PrzyszlyMakler: Czaje. Dziękuję.
25 lut 20:27