Przygotowanie do matury #35
The City:
Sprawdź, czy istnieje taki kąt x, dla którego:
a) sinx=0,6 i cosx=0,8
b) sinx=0,5 i cosx=0,5
| | 5 | | 5 | |
d) sinx= |
| i tgx= |
| |
| | 13 | | 12 | |
To się jakoś oblicza, czy trzeba z wykresu odczytywać?
25 lut 18:40
Tadeusz:
1) i 2) jedynką trygonometryczną
25 lut 18:42
Jack:

Ja bym to sprawdzal rysujac trojkat...
a) rysujemy trojkat jak wyzej...
i widzimy ze trojkat 6,8,10 istnieje wiec taki kat istnieje...
b) z pitagorasa sprawdzamy czy to prawda
(5x)
2 + (5x)
2 = 50x
2
a nasza przeciwprostokatna ma 10x, a to do kwadratu = 100x
2
50x
2 ≠ 100x
2
taki trojkat nie istnieje, wiec taki kat rowniez...
itd.
25 lut 18:44
Tadeusz:
| | 1 | | sinx | | 5 | |
c) |
| = |
| ⇒ cox=3sinx=3* |
| .... i sam sobie odpowiedz  |
| | 3 | | cosx | | 13 | |
25 lut 18:45
The City:
Zaraz zrobię tak jak napisaliście i w razie problemów napisze, dzięki za pomoc
25 lut 18:47
The City:

w c) zaznaczyłem najpierw sinx, a potem chcąc zaznaczyć tgx rozszerzyłem 1/3 do 2/6 żeby
pasowało do tej przyprostokątnej którą już miałem − tak to się robi?
25 lut 19:05
Tadeusz:
napisałem Ci jak zrobić c) ....Tobie pozostawiłem tylko wnioskowanie
| | 15 | |
czy cosx może być równy |
| |
| | 13 | |
25 lut 19:16
The City:
Nie może, bo nie należy do zakresu [0;1].
Pytałem dlatego, że spodował mi się sposób Jacka i chciałem nim to rozwiązać..
25 lut 19:22
Jack: jest ok...chyba

aczkolwiek Tadek Ci napisal...tez
wiec wiadomo moze i szybciej
25 lut 19:24
Jack: znaczy −> jest ok −> bez "chyba"
25 lut 19:25
The City:
dzięki Jack... chyba
25 lut 19:29
olekturbo: Albo jedynka trygonometryczna
25 lut 19:30
Tadeusz:
A POŚCIE Z 19:05 kombinujesz źle
25 lut 19:31
Jack: czemu zle?
25 lut 19:31
The City:
Ty Tadeusz nie patrzysz przypadkiem na d)? Bo tam liczyłeś c), a potem przeskoczyłeś do d)..
25 lut 19:35
Tadeusz:
| | 2 | |
dla sinx= |
| rysujesz trójkąt |
| | 3 | |
i wyliczasz drugą przyprostokątną
√9−4=
√5
25 lut 19:36
Tadeusz:
masz rację ...sklonowałem zadania
25 lut 19:38
The City:
25 lut 19:39