sinusy
jula: wykaż, że suma kwadratów sinusów wszystkich kątów w dowoln7m trójkącie prostokątnym
jest równa 2
25 lut 18:40
Qape: | | a | | b | |
( |
| )2 + ( |
| )2 + 1 = 2 |
| | c | | c | |
25 lut 18:47
Benny:

Kąt prosty oczywiście sinα=1
| | c | |
sinβ= |
| , gdzie b=√a2+c2 |
| | b | |
Dodaj sobie teraz
25 lut 18:48
jula: dziekuje bardzo
25 lut 18:52
Jack:

suma katow w trojackie to 180...
mamy kat
α, oraz
β = 90 −
α
sin β (ze wzorow redukcyjnych) = sin (90 − α) = cos α
więc
sin
2 α + sin
2β + sin 90 stopni =
= sin
2α + cos
2α + 1 =
= (z jedynki tryg.) = 1 + 1 = 2
25 lut 18:53
Jack:
* trójkącie zamiast "trojackie"
** sin
2 90 zamiast sin 90, ale 1
2 = 1, wiec to nam nic nie zmienilo
25 lut 18:54