matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pole obszaru
Piottr:
π
Mam do policzenia pole obszaru ograniczonego funkcjami y=−x ; y=tg x i x=
4
Ten obszar wygląda tak −
http://i.imgur.com/HY8wGO7.png
Czyli mam taką całkę do policzenia:
π
π
4
4
x
2
∫ = [tg x +x]dx = [−ln|cos x| −
]=
2
0 0
√
2
π
2
po obliczeniu wychodzi mi −ln
−
i to wychodzi jakieś 0,06 w przybliżeniu.
2
32
możliwe, że to pole tyle wynosi czy gdzieś się pomyliłem?
25 lut 18:32