ile jest wszystkich liczb
ania: ile jest wszystkich liczb w ktorych zapisie wystepuja tylko czyfry 0 i 1 i ktore maja co
najwyzej 5 cyfr
25 lut 16:20
ania: jest wszystkich liczb
ania: ile jest wszystkich liczb w ktorych zapisie wystepuja tylko czyfry 0 i 1 i ktore maja co
najwyzej 5 cyfr
25 lut 16:31
olekturbo: 24 + 23 + 22 + 21 + 1 + 1 = 16 + 8 + 4 + 2 + 1 + 1 = 32
25 lut 17:34
PW: Jeden ze sposobów wyliczenia tego:
11111 − jedna z możliwych liczb, inne pięciocyfrowe otrzymamy:
− zamieniając jedną z 4 jedynek na 0 (4 możliwości)
| | | |
− zamieniając dwie z 4 jedynek na 0 ( | = 6 możliwości) |
| | |
− zamieniając trzy z 4 jedynek na 0 (4 możliwości)
− zamieniając wszystkie cztery jedynki (oprócz pierwszej) na zera.
Razem daje to 1+4+6+4+1 = 16 liczb pięciocyfrowych spełniających warunki zadania.
Analogicznie rozumując stwierdzamy, że czterocyfrowych liczb spełniających warunki zadania jest
1 + 3 + 3 + 1 = 8,
trzycyfrowych jest
1 + 2 + 1 = 4,
dwucyfrowych jest
1 + 1 = 2
i jednocyfrowe są dwie: 1 oraz 0..
Razem: 16 + 8 + 4 + 2 + 2 = 32.
25 lut 18:34