wielomiany
Stasia: | | x3−2x2−3x | |
Bardzo proszę o pomoc. Dane jest wyrażenie W(x)= |
| |
| | x6−18x4+81x2 | |
a)wyznacz dziedzinę tego wyrażenia
b)przekształć to wyrażenie do postaci ułamka nieskracalnego
27 gru 15:05
Paweł: No to musisz napisac ze mianownik jest rozny od 0
i szukac liczby podzielnej przez ten wielomian
Sprawdzaj po kolei liczby
c=(−9,−3,−1,1,3,9)
i sprawdzaj W(−9) itd. musi wyjsc W(jakas liczba z c)=0
Wtedy dzielisz i upraszczasz wielomian
27 gru 15:13
Stasia: Dziękuję
27 gru 15:27