matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Czworościan foremny
Kingaa:
Pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego jest równe 24√3 cm
2
. Ile wynosi suma długości wszystkich krawędzi tego czworościanu?
25 lut 15:55
Janek191:
24
√
3
: 4 = 6
√
3
a
2
√
3
= 6
√
3
⇒ a
2
= 24
4
a = 2
√
6
L = 6 a = 12
√
6
[ cm]
25 lut 15:58