parabolka pytanie
Paweł: http://www.zadania.info/d181/512834 mam pytanie do tego zadania. Jak oni znaleźli punkty przez które przechodzą te parabole (−
2,4) , (4 ,4) . i (− 2,4) i (2,− 4). Pozdrawiam i prosze o odpowiedź
Tadeusz:
Oczywista oczywistość

Te punkty wybrali sobie dla narysowania paraboli ... oczywistym jest, że skoro punkt należy
do wykresu paraboli ... to współrzędne tego punktu spełniają równanie paraboli.
Zatem jeśli parabola w danym przedziale określona jest równaniem
y=x
2−4−2x to dla x=−2 y(−2)=4 zatem masz punkt (−2, 4)