funkcja wymierna parametr :)
Michał: Cześć mam takie zadanie :
Wyznacz zbiór tych wartości parametru m (m∊R),dla których funkcja wymierna
| | x2+2mx+1 | |
W(x)= |
| ma dwa różne miejsca zerowe. |
| | 2x2+x−3 | |
Zrobiłem założenia
Δ>0
a≠0
I mi nie wychodzi

Może ktoś coś podpowie jak robi się takie zadania
25 lut 14:59
Tadeusz:
... jak zrobi sie bzdurne założenia ... to NIE MA PRAWA WYJŚĆ
25 lut 15:06
Tadeusz:
1) po pierwsze ... i zapamiętaj to na zawsze ... zaczynasz od dziedziny
2) miejsca zerowe funkcji wymiernej wyliczasz przyrównując licznik do 0
3) pierwiastki mają być różne a nie różnych znaków
czyli Δ>0 ( nie martwisz się żadnym a bo w Twoim przykładzie masz a=1
ani też żadnym x1*x2)
25 lut 15:12
Michał: D∊R−{−32;1}
z Δ>0 wyszło mi m=1 i m=−1
Już nie wiem pogubiłem się
25 lut 15:23
Michał: Wytłumaczy mi ktoś krok po kroku jak to zrobić ?
25 lut 15:53
Tadeusz:
... już był w kurniku ... już witał się z gąską
25 lut 15:55
Tadeusz:
idąc po lesie masz znać ścieżki ... ale też w każdej chwili wiedzieć w którym miejscu jesteś

Wszystko ok ....ale zamotałeś się
policzyłeś dobrze deltę z licznika
Δ=4m
2−4
i musi zachodzić Δ>0
4m
−4>0
(m−1)(m+1)>0
zatem m∊(−
∞, −1) lub m∊(1,
∞) ale musisz jeszcze uwzględnić dziedzinę czyli
"wykopać" z pierwszego przedziału
m=−1,5
25 lut 16:00
Tadeusz:
tam oczywiście miało być 4m2−4>0
25 lut 16:02
Michał: w książce odpowiedz wygląda w ten sposób :
x∊(−∞,−1)u(1,1312)u(1312,+∞)
25 lut 16:05
Tadeusz:
Teraz to ja "nachomotałem" ... tak to jest jak rozwiązuje się z doskoku kilka zadań.
Dziedzina, rzecz obowiązkowa ale nie ma wpływu na m
25 lut 16:23
Tadeusz:
1) Sprawdź czy dobrze wpisałeś treść zadania.
Jeśli dobrze to w książce jest ewidentny błąd
m∊(−∞, −1) lub m∊(1, ∞)
25 lut 16:27
Michał: wszystko jest dobrze
25 lut 16:39
Tadeusz:
Przepraszam Cię Michał ... to ja muszę iść na spacer bo już nie myślę.
25 lut 16:42
Tadeusz:
1) Policzyłeś dziedzinę i jest OK
2) Policzyłeś dla jakiego m funkcja w liczniku ma dwa miejsca zerowe i to jest też OK
A teraz najważniejsze te miejsca zerowe funkcji w liczniku muszą być różne
od x=−1,5 i x=1
25 lut 16:47
Tadeusz:
f(x)=x
2+2mx+1
f(−1,5)≠0 f(1)≠0
2,25−3m+1≠0 1+2m+1≠0
3m≠3,25 m≠−1 ale
Mam nadzieję ze taraz jakoś to ogarniesz
25 lut 16:53
Michał: Dziękuje bardzo Panie Tadeuszu
25 lut 21:41
Tadeusz:
25 lut 21:43