Odległość między prostymi
abc: Znajdź odległość między prostymi k: 3−x= y+1/2 = x+2/2 i l: x=1+2t, y=−1+t, z=z−t
25 lut 14:51
abc: Mógłby mi ktoś pomóc ogarnąć to zadanie?
25 lut 15:33
Mila:
k:
wektor kierunkowy:
k
→=[−1,2,2]
l:
x=1+2t,
y=−1+t,
z=z−t popraw to równanie
25 lut 17:32
abc: Pomyłka, powinno być: z=2−t
25 lut 17:39
Mila:
l:
x=1+2t,
y=−1+t,
z=2−t
l→=[2,1,−1]
k→=[−1,2,2]
1) Sprawdź, czy proste są równoległe, czy przecinają się , czy są skośne.
25 lut 17:42
Mila:
Jeśli masz odpowiedź do zadania, to też podaj.
25 lut 17:44
abc: Nie są równoległe, nie wiem jak sprawdzić czy się przecinają.
25 lut 17:48
abc: Nie mam odpowiedzi.
25 lut 17:49
Mila:
Można tak:
1)
P=(3,−1,−2)∊k
P
0=(1,−1,2)∊l
PP
0→=[−2, 0,4]
Obliczymy wyznacznik:
−2 0 4
2, 1 −1
−1 2 2
−−−−−−−−−−−−−
W=12 ⇔proste są skośne
2) Piszemy równanie płaszczyzny równoległej do obu prostych
n
→=[2,1,−1] x [−1,2,2]=4i−3j+5k
n
→=[4,−3,5] wektor normalny płaszczyzny
π:
P=(3,−1,−2)∊π
4*(x−3)−3*(y+1)+5*(z+2)=0⇔
4x−12−3y−3+5z+10=0
π: 4x−3y +5z −5=0
P
0=(1,−1,2)
| | |4*1−3*(−1)+5*2−5| | |
d(P0,π)= |
| odległość prostych k i l. |
| | √42+32+52 | |
dokończ, ale wcześniej posprawdzaj rachunki.
25 lut 18:09
Jerzy:
Witaj
Milu.... jaka to płaszczyzna równoległa do prostych skośnych, nie widzę tego
25 lut 18:30
Jerzy:
Już ją widzę
25 lut 18:34
Mila:
Witaj Jerzy.
Ja patrzę na dwie krawędzie skośne w moim pokoju i jakoś to sobie wyobrażam.
Może Jerzy widzisz inną metodę, to podaj.
25 lut 18:49
Jerzy:
Inna metoda....z objętości równoległościanu
25 lut 18:52
Mila:

Dziękuję.
To samo wyszło?
25 lut 19:05
abc: Możesz mi powiedzieć skąd się wzięło P0 ?
25 lut 19:37
Mila:
Prosta k przechodzi przez punkt P=(3,−1,−2)
Prosta l przechodzi przez punkt: (1,−1,2).
Zastanów się nad sposobem Jerzego.
25 lut 20:16
Mila:
Poćwicz pisanie równań prostych w R3.
25 lut 20:30