Ciąg
c: Liczby: 3, b, c tworzą w podanej kolejności rosnący ciąg geometryczny.
Te same liczby są w podanej kolejności pierwszym, drugim i piątym wyrazem ciągu arytmetycznego.
Oblicz b i c.
Klucz
− Wyrażenie drugiego i trzeciego wyrazu ciągu geometrycznego za pomocą wyrazu pierwszego i
ilorazu ciągu q: b=3q, c=3q
2
− Wyrażenie drugiego i piątego wyrazu ciągu arytmetycznego za pomocą różnicy ciągu r i
wyrazów ciągu geometrycznego: b=3+r,
c=3q+3r
− Zapisanie układu równań:
{3q=3+r
{3q
2=3q+3r i doprowadzenie do postaci q
2−4q+3=0
− Rozwiązanie otrzymanego równania i wybór poprawnej odpowiedzi: q=3
− Obliczenie wartości b i c: b=9, c=27
Nie za bardzo rozumiem od momentu, gdzie jest pogrubione

Czemu c to 3q+3r ?
25 lut 13:47
kochanus_niepospolitus:
nalezy zauważyć, że:
an −−− ciąg arytmetyczny
wiesz, że:
a1 = 3
a2 = b
a5 = c
natomiast z ciągu arytmetycznego wiadomo, że:
a2 = a1 + 1*r
a5 = a1 + (5−1)*r = a2 + (5−2)r ... czyli a5 = a2 + 3r ... czyli c = b + 3r
natomiast wiesz, że b = 3q ... więc masz c = 3q+3r
25 lut 13:52
c: Przepraszam, ale jakos nie rozumiem :c
a5 = a1 + (5−1)*r = a2 + (5−2)r ... czyli a5 = a2 + 3r ... czyli c = b + 3r <− czemu tak?
25 lut 14:01
c: a5 = a1 + (5−1)*r = a2 + (5−2)r
Nie rozumiem czemu a5=a2+3r

? Przecież a2+3r=a3, a nie a5 (

?)
25 lut 14:10
kochanus_niepospolitus:
a
2 +
r = a
3
a
3 + r = a
4
a
4 + r = a
5
więc:
a
5 = a
4 + r = a
3 + r + r = a
2 + r + r +r ... czyli a
5 = a
2 + 3r
ogólny wzór w ciągu arytmetycznym:
a
m = a
n + (m−n)*r


26 lut 02:55