tozsamosc trygonometryczna
df: | | 1−sinx | | 1+sinx | |
√ |
| − √ |
| =2tgx |
| | 1+sinx | | 1−sinx | |
sprowadzajac do wspolnego mianownika lewa strone:
| | −2sinx | | −2sinx | |
√ |
| = |
| =.... no i tutaj powinien w takim razie cosx |
| | √1−(sinx)2 | | |cosx| | |
byc mniejszy od 0, ale w tresci zadania zadnego zalozenia takieo nie bylo i co wtedy z tym
zrobic ?
25 lut 12:53
Benny: Założenia co do pierwiastka, gdzie są?
25 lut 12:57
5-latek : Nie liczyłem ale może zastosuj dla lewej strony wzor (a−b)2 ?
25 lut 12:59
df: racja, o zalozenaich zapomnialem, ale to nicn ie zmienia
co to wzoru (a−b)
2 to sprowadzi sie rowneiz do wartosci bezwglednych i jecze wiecej ich
wyjdzie
25 lut 13:06
df: no to chyba wychodzi na to , ze w poleceniu bylo niedopowiedzenie odnosnie zalozenia na
dziedzine ?
25 lut 13:08
kochanus_niepospolitus:
a nimby dlaczego niedopowiedzenie?
jedynymi założeniami masz −−− mianownik ≠ 0 ... a przecież tgx także nie zawsze przyjmuje
wartości
25 lut 13:14
df: nie no, w mianowniku zalozenie powinno byc, ze jest wiekszy od 0 , bo to i licznik i mianownik
sa pod pierwiastkiem. jakos niefortunnie zapisalem, ze nie widac tego zbytnio
25 lut 13:18
5-latek : Dostaniesz wtedy tak
| 1−sinx | | (1−sinx)(1+sinx) | | 1+sinx | |
| −2√ |
| + |
| = |
| 1+sinx | | 1+sinx)(1−sinx) | | 1−sinx | |
| 1−sinx | | 1+sinx | | cos2x | |
| + |
| −2√ |
| = |
| 1+sinx | | 1−sinx | | cos2x | |
| (1−sinx)2+(1+sin)2 | |
| −2 (nie wiem czy to dobry trop? |
| cos2x | |
25 lut 13:18
kochanus_niepospolitus:
df ... toć zarówno 1−sinx ≥ 0 jak i 1+sinx ≥ 0
więc pozostaje tylko założenie 1−sinx≠0 i 1+sinx≠0
25 lut 13:21
kochanus_niepospolitus:
i dostajesz:
| 2 + 2sin2x − 2cos2x | | 4sin2x | |
| = |
| = 2|tgx| |
| cos2x | | cos2x | |
no ... ale nie ma tutaj udowodnionej tożsamości (bo z modułu się nie uwolnisz)
25 lut 13:23
kochanus_niepospolitus:
oczywiście tego ostatniego '=' nie ma
25 lut 13:23
5-latek : Podziekowalem CI w temacie zbioru wartości funkcji trygonometrycznych ale bardzo pozno (bo
wrocilem z pracy oklo 23)
25 lut 13:25
df: kochanus, oczywiscie masz racje z ta dziedzina

w takim razie doszlismy w sumie do tego
samego, ze wyszedl nam modul. czyli w takim razie nalezaloby napisac odpowiedni komentarz w
rozwiazaniu wyjasniajacy, kiedy tozsamosc bedzie udowodnona ?
25 lut 13:31
kochanus_niepospolitus:
nie ... trzeba po prostu wcześniej zrobić warunki:
| | 1+sinx | | 1−sinx | |
kiedy |
| < |
| a kiedy na odwrót będzie |
| | 1−sinx | | 1+sinx | |
i niestety osobno dla każdego z nich udowodnić tą tożsamość
Albo:
| | 1−sinx | | 1+sinx | | 1+sinx | |
( |
| )1/2*( |
| )1/2 − (( |
| )1/2)2 = |
| | 1+sinx | | 1−sinx | | 1−sinx | |
| | 1+sinx | |
= 2tgx*( |
| )1/2 |
| | 1−sinx | |
| | 1+sinx | | 1+sinx | |
1 − |
| = 2tgx*( |
| )1/2 |
| | 1−sinx | | 1−sinx | |
| −2sinx | | 1+sinx | |
| = 2tgx*( |
| )1/2 |
| 1−sinx | | 1−sinx | |
| −1 | | 1 | | 1+sinx | |
| = |
| *( |
| )1/2 |
| 1−sinx | | cosx | | 1−sinx | |
| −1 | | √1+sinx | |
| = |
| |
| √1−sinx | | cosx | |
−cosx =
√1−sin2x
−cosx =
√cos2x
−cosx = |cosx|
no i znowu mamy moduł
25 lut 13:45
df: nie musiales sie az tak rozpisywac

ale bardzo dziekuje za poswiecony czas, wszystko juz
lapie
25 lut 14:09