banalne równanie
vision: Banalne równanie. t+1/t=4/√3
Jestem na finiszu zadania i mam problem z obliczeniem takiego banalnego równania. Chyba
zmęczenie daje mi się we znaki jednak prosze o jakieś wytłumaczenie tego co tu powinienem
zrobić.
25 lut 01:59
grzest:
Pomnóż obie strony równania przez t (zakładając oczywiście, że t≠0).
25 lut 05:10
5-latek : Po pomozeniu przez t masz
| | 4 | |
t2− |
| t+1=0 − teraz pomnożymy obie strony równania przez √3 aby pozbyć się |
| | √3 | |
mianownika
√3t
2−4t+
√3=0
Δ= 16−4*
√3*
√3= 4 to
√Δ=2
25 lut 07:52