x
nOCNY: | sinx | | 1−cosx | | 2 | |
| + |
| = i doprowadzić do postaci |
| jakaś podpowiedź? |
| 1−cosx | | sinx | | sinx | |
| | 2−2cosx | |
jak sprowadziłem do wspólnego mianownika to wyszło mi |
| , gdzieś się |
| | sinx−sincosx | |
pomyliłem czy coś z tym dalej trzeba zrobić.?
25 lut 01:13
grzest: Wyciągnij wspóny czynnik dla licznika i mianownika przed nawias.
25 lut 06:27
pomoc 00: innaczej
pierwsze ułamek: licznik i mianownik pomnóż przez 1+cosx (zakładamy, że 1+cosx ≠0)
drugi ułamek ;licznik i mianownik pomnóż przez sinx ( zakładamy, że sinx≠0)
a więc masz (sinx−sinx cosx)/(1−cos2x) + ( sinx+sinxcosx)/sin2x =
( sinx−sinxcosx)/sin2x +( sinx+sinxcosx)/sin2x = (bo 1− cos2x =sin2x)
( sinx−sinxcosx + sinx+sinxcosx)/sin2x =
2sinx/sin2x= 2/sinx ( bo sinx≠)
25 lut 08:06