trygonometria, przekształcanie.
ILike: | sinx | | 1−cosx | |
| = |
| |
| 1+cosx | | sinx | |
jak przekształcić lewą stronę żeby otrzymać prawą, pomoże ktoś ?
25 lut 00:43
yht:
| | 1−cosx | |
pomnóż ją przez |
| potem w mianowniku wzór skr mnoż i własność 1−cos2x=sin2x |
| | 1−cosx | |
skracasz sinx i wychodzi L=P
a najprościej to machnąć to na krzyż i od razu wychodzi że mamy tożsamość
25 lut 00:45
ILike: no wiem, ale przy funkcjach trygonometrycznych, na maturze trzeba udowodnić L=... i dojść do
prawej strony, jak upierdliwy egzaminator to moze punkty zabrać.

dziękuje za pomoc.
25 lut 00:55
5-latek : To się odwowlaj i napisz z ew proporcji iloczyn wyrazow skrajnych rowny jest iloczynowi wyrazow
srodkowych i z tego skorzystales
25 lut 01:00