25 lut 00:09
olekturbo: Oznacz lewą stronę jako x i podnieś do 3.
25 lut 00:11
Damian: tak też zrobiłem, proszę spojrzeć w moje obliczenia. zastosowałem wzór skróconego mnożenia na
sumę trzecich potęg ale nie wiem czy dobrze to zrobiłem.
25 lut 00:13
Damian: moj x=4−3x ale nie wiem co dalej mam z tym zrobić.
25 lut 00:17
olekturbo: twój x
3 = 4−3x
x
3+3x−4=0 i teraz wiesz co robić
25 lut 00:18
olekturbo: W(1)...
25 lut 00:19
yht:
masz x=4−3x to już 95% rozwiązania

nie komplikuj dalej tego

rozwiąz x=4−3x jak normalne równanie, masz z tego x=1
a x był lewą stroną równości podanej w zadaniu, więc pisząc x=1 udowodniłeś co trzeba !
25 lut 00:20
Damian: ehh robienie sobie pod górkę w życiu to moja specjalność, dziękuję za poświęcony czas i życzę
miłego wieczoru. pozdrawiam
25 lut 00:22
yht:
cholera źle spojrzałem

tam jest przecież x
3=4−3x a nie x=4−3x...

olek dobrze pisze
25 lut 00:22