Uklad rownan
Kwiatek: uklad rownan {−2x + ay = −2 i {4x −y=4 −z niewiadomymi x i y ma nieskonczenie
wiele rozwiazan gdy a = 0,5, a=2, a=− 0,5 czy a=−1. Jakby sie dalo to z obliczeniami
24 lut 23:47
Tadeusz:
a kiedy układ równań ma nieskończenie wiele rozwiązań
24 lut 23:49
Kwiatek: No wlasnie nie umiem tego obliczyc dlatego tu wstawiam.
24 lut 23:52
Tadeusz:
nie pytam o wyliczenia ... pytam o interpretację
24 lut 23:53
Kwiatek: Nie wiem kiedy, nie umiem matmy
24 lut 23:57
Tadeusz:
−2x+ay=−2 to równanie prostej
4x−y=4 to równanie drugiej prostej
Skoro mają stanowić układ o nieskończonej licznie rozwiązań to proste muszą się pokrywać
Pomnóż zatem obie strony pierwszego równania przez (−2)
otrzymasz
4x−2ay=4 i przyrównaj do 4x−y=4
zatem a=
24 lut 23:59
JIMBO: a=0,5
25 lut 00:04
Kwiatek: Dzieki wielkie

tez mi tak wyszlo
25 lut 00:04
Tadeusz:
25 lut 00:18
Anitka : 4x−2ay=−4 Tadeusz
25 lut 00:30
Anitka : A jednak nie, sorka
25 lut 00:31
5-latek : 
(−2)*(−2)=4
25 lut 00:32
Anitka : To jak wyjsc z takiego ukladu rownan?
{4x−2ay=4
{4x−y=4 ?
25 lut 00:34
Anitka : Napisalam ze jednak nie, oj nie czepiaj sie juz no
25 lut 00:34
Tadeusz:
współczynniki muszą być równe
−2a=−1 ⇒ a=....
25 lut 00:36
Anitka : No tak tylko chodzi mi o to ze jak mam to −2ay to nie wiem jak wyjsc z ukladu rownan zeby
obliczyc a
25 lut 00:38
Tadeusz:
to znaczy, że nic nie zrozumiałaś
Czytaj od początku
25 lut 00:40
5-latek : TO odpowiedz na pytanie
Jakie może być wzajemne polozenie dwóch prostych ?
25 lut 00:50
5-latek : Jeśli tego nie wiesz to co CI da to ze ktoś napiszse rozwiązanie ?
25 lut 01:01