Funkcja
JIMBO: Funkcja g jest określona wzorem g (x) = {(−1/3)x) − 1 dla x nalezacego do (−∞; −15) i g(x) =
x2 −12 dla x nalezacego do <−15; ∞). Liczba argumentow, dla ktorych funkcja g przyjmuje
wartosc 200, jest rowna? Prosze o obliczenia
24 lut 23:45
Tadeusz:
zapisać porządnie treść to duuuuuuuża sztuka
24 lut 23:48
JIMBO: Nie wiem jak zapisac uklad rownan
24 lut 23:51
JIMBO: Moze podpowiesz?
24 lut 23:58
Tadeusz:
po lewej stronie ramki masz przykłady
25 lut 00:01
JIMBO: Ukladu rownan tam nie ma
25 lut 00:03
Tadeusz:
g(x)=
x
2−12 dla x∊<−15,
∞)
25 lut 00:05
JIMBO: Aaa takie buty
25 lut 00:06
Tadeusz:
bo to nie jest układ równań
to funkcja określona w poszczególnych przedziałach innymi wzorami
25 lut 00:07
JIMBO: No teraz juz widze
25 lut 00:09
Tadeusz:
| | 1 | |
− |
| x−1=200 ⇒ x=−603 ( należy do rozpatrywanego przedziału) |
| | 3 | |
x
2−12=200 ⇒ x
2−212=0 ⇒ (x−
√212)(x+
√212)=0
i oba pierwiastki należą do przedziału
zatem ....dla trzech argumentów
25 lut 00:15