Ciągi arytmetyczne
David: Witajcie,proszę Was o pomoc odn 2 zadań
Szesnasty wyraz ciągu arytmetycznego ,w którym a
2=1 ,a
3= −1 wynosi:
A.33 B.−27 C. −33 D.27
W ciągu geometrycznym nieskończonym a
1=1 i S=4 .Iloraz q wynosi:
| | 1 | | 2 | | 3 | | 1 | |
A. |
| B. |
| C. |
| D. − |
| |
| | 2 | | 3 | | 4 | | 2 | |
24 lut 23:35
zef: Zad.1
r=−2
a16=a1+(n−1)r
a16=3+(15)(−2)
a16=−27
B
W zad 2 nie wiem co oznacza "S" więc nie policzę.
24 lut 23:37
Tadeusz:
w drugim to suma nieskończonego ciągu geometrycznego
24 lut 23:39
24 lut 23:42
David: Dziękuję Wam ślicznie za pomoc
25 lut 09:39