dowód
Kocham Mature: mam udowodnić poniższą tożsamość.
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| ctg |
| 1+cosx | | sin2x | | sinx | |
czyli wychodzę z lewej strony.
| 1 | |
| = i teraz podpowiedź jak mam to przekształcić żeby uzyskać prawą stronę. |
| 1+cosx | |
24 lut 23:22
Tadeusz:
chyba odwrotnie
24 lut 23:25
5-latek : Może soprobuj wyjść od prawej strony
24 lut 23:25
zef: P:1/sin
2x−cosx/sin
2x
bo sin
2x=1−cos
2x
P:1−cosx/sin
2x
mnożysz na krzyż
co daje:
1−cos
2x=sin
2x
Czyli postać jedynki trygonometrycznej
24 lut 23:26
Kocham Mature: okej dzięki, czyli nie ma to znaczenia od której strony wychodze prawej czy lewej ? będą punkty
na maturze

?
24 lut 23:28
zef: masz udowodnić że lewa strona jest równej prawej i nie mogą się do ciebie przyczepić co z tym
zrobisz, ma się zgadzać jedynie matematycznie.
24 lut 23:29
Tadeusz:
a możesz też wszystko na jedną stronę.
TYLKO NIE ZAPOMNIJ O ZAŁOŻENIACH (DZIEDZINA)
24 lut 23:30
Kocham Mature: okej dziękuje. Poprostu jak nam tłumaczyli to mam wziąć prawą stronę i przekształcać ją do
momentu aż nie będzie równa lewej.
24 lut 23:31