nowa era
Damian: Wielomian W(x)=x3+2x2+ax+b jest podzielny przez trójmian Q(x)=x2+x+c. Wykaż że równość a−b=1
zachodzi niezależnie od wartości współczynnika c.
w odpowiedziach jest mowa o skorzytaniu z założenia i stwierdzenia że W(x)=(x+d)*Q(x) lecz
niestety nie rozumiem o co tam chodzi. jeśli zaistnieje potrzeba to wyśle link do zdjęcia
odpowiedzi zadania. z góry dziękuje za pomoc.
24 lut 22:31
Tadeusz:
x+1
(x3+2x2+ax+b):(x2+x+c)
−x3−x2−cx
x2+(a−c)x+b
−x2 −x−c
a−c=1
b=c a−b=1
24 lut 22:42
Damian: hmm nie wiele mi to pomogło, ale dziękuje za poświecony czas.
24 lut 22:47
Tadeusz:
a czego nie rozumiesz

wykonuję dzielenie
Skoro wiemy że dzieli się bez reszty to musi zachodzić
a−c=1 i b=c stąd po postawieniu
a−b=1
24 lut 22:49
Tadeusz:
możesz też tak jak napisałeś:
W(x)=Q(x)*(x+d)
(x3+2x2+ax+b)=(x2+x+c)(x+d)
x3+x2+cx+dx2+dx+cd
x3+(d+1)x2+(c+d)x+cd
i teraz porównuj
1) d+1=2 ⇒ d=1
2) c+d=a
c+1=a ⇒ c=a−1
3) cd=b (a−1)1=b ⇒ a−b=1
24 lut 23:02
Damian: o teraz wszystko rozumiem, bardzo Panu dziękuje za poświęcony czas i pozdrawiam
24 lut 23:05
Tadeusz:
a jak łatwiej

dzieleniem czy mnożeniem
24 lut 23:06