`
Adam: Sprawdzenie:
prosta l nie jest równoległa do wektora [−2,0,1], zaś płaszczyzna prostopadła do prostej l
| | x | | y−6 | | −z−.. | |
l: |
| = |
| = |
| |
| | −5 | | ... | | ... | |
Pytanie, czy w mianowniku mogę wpisać wartości jakie chce nie zależnie od znaków ?
24 lut 21:02
24 lut 21:03
Mila:
Wektor kierunkowy prostej [−5, a,b] nie może być równoległy do wektora [−2,0,1],
24 lut 21:07
24 lut 21:16
Adam: Czyli źle miałem

?
24 lut 21:22
Adam: | | 5 | | 5 | |
Chwila skoro b≠ |
| to mogę wstawić każdą liczbę oprócz |
| ? |
| | 2 | | 2 | |
24 lut 21:24
Mila:
W równaniu prostej doprowadź do postaci kanonicznej:
| x | | y−6 | | z+5 | |
| = |
| = |
| i teraz sprawdzasz, czy wektory: |
| −5 | | 10 | | −10 | |
[−5, 10,−10] , [−2,0,1] nie są równoległe
24 lut 21:24
Mila:
To jest jakiś test wyboru?
24 lut 21:25
Adam: Nie muszę uzupełnić wykropkowane miejsca liczbami i uzasadnić, czyli patrzę czy jest zachowana
proporcjonalność, jeśli nie to znaczy że nie są równoległe.
24 lut 21:28
Mila:
Tak.
24 lut 21:32
Adam: Ok, dzięki
24 lut 21:34