matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tryga cd
wera:
Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego x.
7
tg(90
o
− x) =
24
umiem takie zadania zrobić dla sin lub cos zamiast tg, ale tutaj nie wiem jak to zrobić..
sin(90
o
−x)
cosx
zrobiłam tak tg(90
o
− x) =
=
=
cos(90
o
−x)
sinx
7
24
= ctgx =
→ tgx =
24
7
ale jak obliczyć sinx i cosx?
24
7
w odpowiedziach mam, że sinx=
, a cosx=
25
25
24 lut 20:58
Eta:
α+β=90
o
⇒ (90
o
−α)=β
7
24
7
24
tgβ=
to sin α=
, cosα=
tgα=
24
25
25
7
24 lut 21:23
wera:
Dziękuje
24 lut 21:28